Xenon plus ve LED farlarıyla olağanüstü bir yol aydınlatmasına sahip olan Audi modelleri, çevre koşullarına daha da hassas ve tamamen elek...
İlk olarak 2004 yılında A8 W12 ile birlikte satışa sunulan, beyaz ışık yayan diyotlardan oluşan ve tasarımıyla güvenliği artıran LED gündüz farları, Audi’nin LED teknolojisindeki ilk adımı oldu. Halen markanın tüm model serilerinde sunulan LED gündüz farları, her modelde farkı bir şekilde tasarlanıyor. Hatları ister kıvrımlı ister düz olsun, bir Audi model serisi kesinlikle özel bir aydınlatma tipine sahip oluyor.
Audi modellerindeki bir diğer teknoloji olan ve isteğe bağlı ya da standart olarak da sunulan Xenon plus farlar, standart halojen farlara kıyasla çok daha parlak bir ışığa ve çok daha iyi bir aydınlatmaya sahip. Yaklaşık yüzde 30’dan daha az enerji harcayan Audi'nin Xenon plus teknolojisi çok daha uzun kullanım ömrüne sahip.
Audi LED far alanında rakiplerinden çok önde yer alıyor. 2008'de R8 ile birlikte sunulan en son teknoloji farlar gözlerin daha az yorulmasını sağlıyor ve bakım gerektirmeyen diyotlardan oluşuyor. Araç ömrü boyunca kullanılacak şekilde tasarlanan diyotlar, Xenon plus ünitelerine kıyasla yüzde beş daha az enerji tüketimi sağlıyor. Tamamı LED farların A6, A7 Sportback, A8 ve en son olarak A3 model serileriyle birlikte sunulmaya başlanması bu otomobillere kusursuz bir tarz ve cesur bir görünüm kazandırıyor.
Bir kilometrenin üzerinde aydınlatma mesafesi
Audi'nin LED farları kendini yalnız sokaklarda değil, otomobil yarışlarında da kanıtladı. LED farlar bir yarış otomobilinde ilk olarak 2010'da, Le Mans spor prototipi R 15 TDI'de kullanılmıştı. 2011'de ise, tamamı LED farlar ilk olarak yeni nesil yarış otomobili R18 TDI ile birlikte sunuldu. Birlikte 200 watın üzerinde bir aydınlatma gücüne sahip olan tamamı LED farların aydınlatma mesafesi bir kilometrenin üzerine çıkıyor. Bu aydınlatma gücü, seri üretim otomobil farlarının aydınlatma gücünün beş ila yedi kat üzerinde yer alıyor.
Işık hızındaki teknoloji
Son birkaç yıldır LED teknolojisi standart veya isteğe bağlı olarak stop lambalarında da kullanılıyor. standart ışık kaynaklarından farklı olarak, ışık yayan diyotlar ışık hızında ve gecikmesiz olarak tam ışık şiddetine ulaşıyorlar. Örneğin sürücü aniden frene bastığında, arkadaki sürücü bir saniyeden daha kısa (ancak son derece değerli) ekstra reaksiyon süresi kazanıyor.
Uyarlanabilir farlar
Far sistemlerinde çeşitli uyarlanabilir aydınlatma versiyonları mevcut. Bir elektronik kontrol modülü, Xenon plus modüllerini ya da LEDleri kontrol ediyor. Böylelikle şehir içinde, ana yollarda veya otobanda mümkün olan en iyi aydınlatma sağlanmış oluyor. Sürücü, modülün işletim modunu Audi drive select sürüş seçimi sistemini kullanarak değiştirebiliyor. Uyarlanabilir farların özel bileşenlerinden biri de hassaslaştırılmış dinamik far seviye ayarı; Aracın önündeki ve araca yaklaşan araçları algılamak amacıyla bir video kameranın kullanıldığı sistem, diğer araçlara olan uzaklığa göre aracın aydınlatma seviyesini düzenliyor.
Hareketli dönüş sinyali flaşörleri
Audi yüksek performanslı spor otomobili, R8'i yenilerken, seri üretim otomobillere bir yenilik daha getirdi: Hareketli dönüş sinyali. Audi'nin stop lambalarında kullanılan bu teknolojisi dönüş göstergelerinin daha akıllı olmasını sağlıyor. Bu fonksiyon her iki tarafta da, 150 milisaniyede bir sıralı olarak aktive olan yedi ışık segmentli 30 adet LED lamba sayesinde gerçekleştiriliyor.
Geleceğin aydınlatma teknolojisi
Audi şimdiden geleceğin aydınlatma teknolojisini geliştiriyor ve burada bir kaç ana trend öne çıkıyor: Audi araç aydınlatması çevre koşullarına daha hassas olarak tepki verecek, çevreyle çeşitli şekillerde iletişim kuracak ve böylelikle aktif güvenliği daha da etkin hale getirecek. Geleceğin aydınlatması tamamen elektronik kontrollü olacak ve yeni dinamik fonksiyonlar sayesinde daha da çekici ve özel hale gelecek.
Audi Matris LED farlar
Audi Matris LED farlar geleceğin teknolojisi olarak öne çıkıyor. Bu teknoloji sayesinde LED uzun hüzmeli farlar birçok özel alt ışık segmentine ayrılıyor. Önlerindeki mercek veya reflektörlerle koordineli olarak çalışan tüm ışık yayan diyotlar her zaman olağanüstü bir aydınlatma sağlıyor ve döner bir mekanizmaya ihtiyaç duymuyor. Diyotlar bunun yerine duruma bağlı olarak ayrı ayrı devreye giriyor, kapanıyor veya kısılıyor. Bu yeni teknoloji, Audi'nin mühendis ve tasarımcılarına farlarda kullanılacak LED lamba sayısı, yeri, farların ebat ve tasarımlarında birçok farklı alternatif sunuyor.
Audi Matris LED farlar gerekli bilgileri bir kameradan ve diğer sensörlerden alıyor. Kamera başka araçların varlığını algıladığında, uzun hüzmeli farlar devreye giriyor. Birçok bölmeye ayrılmış olan farların bu bölmeleri belli alanlar bloke edilerek devre dışı bırakılabiliyor. Karmaşık durumlarda, farlar çok sayıda aracın arasında kalan alanları aydınlatabiliyor.
Hiç yorum yok