Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Son Haberler:

latest

“Bagajımda Ne Var?” araştırmasından ilginç sonuçlar çıktı

İstanbul, İzmir, Ankara, Trabzon, Antalya ve Diyarbakır’da yapılan araştırmaya göre, bulunması zorunlu eşyaların dışında kadınlar araçlarını...

İstanbul, İzmir, Ankara, Trabzon, Antalya ve Diyarbakır’da yapılan araştırmaya göre, bulunması zorunlu eşyaların dışında kadınlar araçlarının bagajında yedek ayakkabı, güzellik bakım seti ve çocuk koltuğuna daha çok yer verirken, erkekler tamir seti ve mangal taşıyor. 

 Bagajda güzellik bakım seti ve mangalın en çok taşındığı şehir Ankara olurken, yiyecek-içeceği en fazla Antalya’daki sürücüler tercih ediyor. Bagajlarda; kilimden hırkaya, oltadan nargile takımına kadar birçok eşya var.

Shell’in Türkiye’deki araç sahiplerinin tasarruf alışkanlıklarını tespit etmek amacıyla Focus Grup Research&Consultancy’ye yaptırdığı araştırmadan ilginç sonuçlar çıktı. Yakıt tasarrufu için önem taşıyan ‘bagajda gereksiz yük taşımamak’ tavsiyesi kapsamında, otomobil sahiplerine bagajda taşıdıkları eşyalar soruldu. Araştırmaya göre bagajda en çok yer alan eşyalar listesinde ilk sıralarda bulundurulması zorunlu eşyalar yer alıyor. İlk üç sırada yedek lastik (yüzde 80.9), yangın tüpü (yüzde 68.9) ve trafik seti (yüzde 68.6) var. Zorunlu eşyaların dışında bagajda en çok yer alan eşya spor çantası (yüzde 21) oldu. Ardından yedek ayakkabı (yüzde 16.6), güzellik/bakım seti (yüzde 11.2), piknik mangalı (yüzde 9.1), yiyecek içecek çeşitleri (yüzde 8.2), çocuk koltuğu ve eşyaları (yüzde 6), kamp çadırı (yüzde 2.4) geliyor.

Olta ve nargile takımı da var
Bagajlarda bunların dışındaki eşyalar yüzde 5.5’luk bölümü oluşturuyor ve bu kategoride şu eşyalar yer alıyor:

“Olta, nargile takımı, bilgisayar, battaniye, hırka, çorap, minder, mont, takoz, pompa, kitap, ses sistemi, halı, kilim, kova, bidon, elektrik malzemeleri, müzik kabini, çeki halatı, bavul, çanta, temizlik malzemeleri, branda, kıyafet.”

Bagajda kadın-erkek farkı
Bagajlarda yer alan eşyalar, sürücünün cinsiyetine göre farklılaşıyor. Kadınların yangın tüpü, yedek ayakkabı/ayakkabılar, güzellik bakım seti, bebek-çocuk koltuğu/eşyaları bulundurma oranları, erkeklere göre daha fazla. Erkekler ise kadınlara oranla bagajlarında tamir seti gibi çeşitli araç-gereçleri ve piknik mangalını daha fazla bulunduruyor.

Bölgesel farklılıklar da bagaja yansıyor
Eşya tercihleri bölgelere göre değerlendirildiğinde de ilgi çekici farklılıklar ortaya çıkıyor. Güzellik bakım seti bulundurma oranı en yüksek şehir Ankara (yüzde 18.9) oldu. Ankara, yüzde 15.4 oranıyla piknik mangalının da en çok bulunduğu şehir. Mangalda Ankara’yı Antalya ve Trabzon izliyor. Bagajda yiyecek içecek çeşitlerinin (yüzde 15.3) ve kamp çadırının (yüzde 4.2) en çok bulunduğu şehir Antalya, spor çantası ve aletlerinin en fazla bulunduğu şehir Diyarbakır (yüzde 27.5) olarak belirlendi.

Yedek ayakkabının en az Diyarbakır’da, güzellik bakım setinin ise en az Antalya’da olduğu görülüyor. Yedek lastik bulundurma oranları en çok Ankara, İzmir ve Trabzon’da, en az Diyarbakır ilinde olarak göze çarpıyor. Yangın tüpü bulundurma oranı en çok Ankara ve Trabzon illerinde, en az Diyarbakır’da görülüyor. Trabzon’da trafik seti/reflektör bulundurma oranı diğer illere göre daha fazla.

Bagajda eşya sayısı ortalama 4.4
Araştırmaya katılanların bagajlarında bulundurduğu eşya sayısı ortalama 4.4 olarak belirlendi. Sürücülerin büyük çoğunluğu bagajındaki gereksiz eşyaları haftada bir kere (yüzde 31.9) veya daha sık (yüzde 40.3) kontrol ediyor. Haftada bir kereden daha fazla kontrol edenler arasında Antalya ve İzmir, haftada bir kere kontrol edenler arasında ise Diyarbakır öne çıkıyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 57.8’i eşyaların bagajda ortalama iki gün kaldığını belirtiyor. Erkeklerin yüzde 13.9’u eşyaların bagajda 6 aydan fazla kaldığını belirtirken, kadınlarda bu oran yüzde 7.2 ile sınırlı kalıyor. Eşyaların ortalama iki gün bagajda kaldığı şehirler içinde Antalya öne çıkıyor. Eşyaların 6 aydan fazla kaldığı şehirler sıralamasında ise ilk sırada Trabzon yer alıyor.

Araştırma hakkında
Araştırma, Focus Grup Research&Consultancy tarafından 18-24 Nisan 2013 tarihleri arasında İstanbul, İzmir, Ankara, Trabzon, Antalya ve Diyarbakır’da 1015 kişiyle yüz yüze anket yöntemiyle gerçekleştirildi. Araştırmaya katılanların yüzde 74’ü erkek, yüzde 26’sı kadınlardan oluştu. Katılımcıların yüzde 29.8’i 25-34, yüzde 27.3’ü 18-24, yüzde 24.9’u 35-44 yaş aralığında, yüzde 17.9’u ise 45 yaş ve üzerinde yer alıyor. Araştırmaya Ankara’dan 175, Antalya’dan 72, Diyarbakır’dan 70, İstanbul’dan 498, İzmir’den 130, Trabzon’dan 70 olmak üzere toplam 1015 kişi katıldı.

Shell’den yakıt tasarruf tavsiyeleri
Yakıt verimliliği çalışmalarına 100 yıl önceki ilk markalı ürünüyle başlayan Shell, ileri teknolojisinin ürünü olan Shell FuelSave tasarruf yakıtları ile hem dizel, hem benzinli araçlarda gelişmiş bir tasarruf formülü sunuyor. Shell ayrıca tasarrufu etkileyen sürücü davranışları, araç özellikleri, düzenli bakım ve kontrol uygulamaları konularında çeşitli eğitim aktiviteleri düzenleyerek, daha fazla tasarruf edilmesini sağlıyor.
Shell’in sürücülere yakıt verimliliği önerileri şunlar:

- Gereksiz portbagaj kullanımından kaçınmanız yüzde 5'e kadar yakıt tasarruf etmenizi sağlayabilir.
- Aracınızda fazladan taşıdığınız her 45kg yakıt verimliliğinizi yüzde 1-2 oranında düşürebilir.
- Lastik basıncınız sadece 1psi bile az olsa, yakıt verimliliğiniz yüzde 3'e kadar azalabilir.
- Motorunuzu servise götürün, kirli motor yakıt tüketimini arttırır.
- Tıkanmış bir hava filtresinin değiştirilmesi yakıt ekonominizi yüzde 10'a kadar artırabilir.
- Doğru yağı kullanmanız yakıt ekonominizi yüzde 1-2 oranında artırabilir.
- Aracınızı agresif kullanmayın. Yumuşak kullanıma oranla üçte bir daha fazla yakıt harcarsınız.
- Klima, motorunuza ek yük bindirerek yakıt tüketimini yüzde 8'e kadar artırabilir. Klima yerine aracınızın dâhili havalandırma sistemini kullanmaya çalışın. Camı açık araba kullanmak sizi yavaşlatır. Bu nedenle gaza daha fazla yüklenerek daha fazla yakıt tüketirsiniz.
- Daha yüksek bir viteste yavaş gitmek daha az yakıt tüketir. Her fırsatta vites arttırmak en iyisidir.
- Ana yollarda yol bilgisayarını kullanmak sabit hızda kalmanızı sağlayarak her damlanın hakkını verecektir.
- Ne kadar hızlı giderseniz o kadar fazla rüzgar direnci ile karşılaşırsınız. Saatte 12 km’lik bir fark yakıt tüketiminizi yüzde 23 oranında artırabilir.

Hiç yorum yok